چاپ افست و فلکسو
مشخصات چاپ افست رول
چاپ افست رول چیست؟
چاپگر افست (Offset Printing) با نام لیتوگرافی افست نیز شناخته میشود.
تکنولوژی های بکار رفته در چاپ افست، از زینک های آلومنیوم ساخته شده است، که برای انتقال تصویر بر روی کاغذ از سیلندر بلنکت (پتو) استفاده و سپس تصویر بر روی کاغذ پرس میشود.
به این عمل، چاپ آفست میگویند، زیرا جوهر مستقیماً بر روی کاغذ منتقل نمیشود.
در چاپگرهای افست، فایل ارسال شده به چهار رنگ تشکیل دهندۀ CMYK تقسیم میشود و این رنگ ها بر روی سطح ورقۀ آلومنیومی چاپ میشود.
چاپ افست، با عملکردی روان و آسان، در زمینۀ استفاده از آن نیز، نمرۀ بالای راحتی در استفاده را نیز در دست دارد، چراکه تنظیمات آسانی دارد و کار با آن دشوار نیست.
چاپ افست چگونه کار میکند؟
چاپگرهای افست، به علت نوع مهندسی پیچیده ای که دارند، نیازمند توضیحات طولانی و پیچیده ای دارد که خود نیز مقاله ای جدا را میطلبد.
به همین علت، به طور خلاصه، نحوۀ کارکرد دستگاه چاپ افست را در ادامه مشاهده میفرمایید.
در چاپگرهای افست که با چهار رنگ اصلی CMYK سروکار دارد، جنس سطح زینک به هیچ عنوان مرکب را به خود جذب نمیکند، با این وجود، آب میتواند به آن جذب شود و جنس بخش پلیمری برعکس عمل میکند.
غلظت زینک بسته به تصویری که با مواد پلیمری بر سطح آن نقش میبندد، تعیین میشود و بستۀ مرکب را از غلطک جذب میکند و در سایر بخش ها فقط مرطوب میشود.
سپس این رنگ جذب شده، به غلطک پایینی انتقال مییابد که از جنس لاستیک است و در نتیجه، این غلطک هم بر روی کاغذ میچرخد و مرکب را به سطح کاغذ منتقل میکند. غلطک زیرین، نقش فشار دادن کاغذ به غلطک پلاستیکی را برعهده دارد.
انواع چاپ افست
چاپگرهای افست از لحاظ بزرگ ترین اندازه ای که امکان چاپ آن را دارند، نامگذاری میشود.
این استانداردها، از استانداردهای ساخت جهانی تبعیت میکنند و در تمام دنیا، یکدست و ثابت است.
مقیاس نامگذاری حداقل از «یک ورق» شروع میشود و کوچک ترین اندازه این مقیاس، ۳۵*۵۰ سانتی متر میباشد.
دستگاه های چاپ افست با نام های GTO، ۲ ورقی، ۴.۵ ورقی، رول نامگذاری شده اند که هرکدام از آن ها، بسته به نحوۀ قابلیت هایشان، استفاده های گوناگونی را دربر میگیرند.
دستگاه چاپ افست GTO، کم هزینه ترین و بهترین گزینه برای چاپ در تیراژ پایین (۵۰۰۰ صفحه) است.
این دستگاه میتواند مقایس ۲۵*۳۵ سانتی متر را چاپ کند. دستگاه چاپ افست ۲ ورقی، با اندازه سیلندر ۵۰*۷۰ سانتی متر است، که در بازار ایران نیز طرفداران بیشتری نسبت به مدل های دیگر دارد، چراکه تقاضای چاپ آن در این اندازه، به مراتب بالاتر از سایر اندازه ها میباشد.
کاغذهایی با اندازۀ ۴۵*۶۰ سانتی متر که ۱.۵ ورقی میباشند نیز با این دستگاه قابلیت چاپ دارند. دستگاه چاپ افست ۴.۵ ورقی، به اندازۀ ۷۰*۱۰۰ سانتی متر است که در حال حاضر، بزرگترین اندازه برای چاپ افست است.
به طور معمول، پروژه های بزرگ و با تیراژ بالا، با این دستگاه چاپ میشوند و اندازه کاغذ ۹۰*۶۰ سانتی متر نیز با این دستگاه چاپ میشود.
دستگاه چاپ افست رول، برای پروژه های بزرگ استفاده میشود که در دو نوع رول-فد و شیت-فد وجود دارد که عمدۀ تفاوت آن، در نوع تغذیه کاغذ آن است.
در چاپ رول، کاغذها بصورت رول های پیوسته وارد دستگاه میشود که معمولا حدود ده تن وزن دارند. همچنین کیفیت چاپ دستگاه شیت از رول به مراتب بالاتر است.
تفاوت چاپ افست با چاپ دیجیتال چیست؟
برای شناخت تفاوت میان چاپ افست و چاپ دیجیتال، در ابتدا باید چاپ دیجیتال را بشناسیم.
در اوایل دهه ۱۹۹۰، یک بازرگان آلمانی به نام یوهانس گوتنبرگ، مطبوعاتی را ایجاد کرد که به واسطۀ آن، تولید انبوه کتاب را آغاز کند.
تکنولوژی بکار رفته در چاپ این کتاب ها، با استفاده از چاپ دیجیتال بود که به سرعت در بازار نشر و چاپ، مورد استقبال قرار گرفت.
بدین ترتیب، چاپ دیجیتال به دنیای چاپگرها ورود پیدا کرد و در مدتی کم، جای خود را در میان چاپ های قدیمی همچون چاپ افست پیدا کرد.
چاپ دیجیتال، برخلاف مدل افست، با استفاده از ماتریس ها، هر تصویر را بصورت مجموعه ای از پیکسل ها در میآورد و با همان کیفیتی که دیده میشوند، به چاپ میرساند.
معمولاً از چاپ دیجیتال، برای تیراژهای کم تعداد استفاده میکنند که با چاپگرهای لیزری یا جوهرافشان انجام میشود.
به علت در دسترس بودن چاپ دیجیتال، برای هر دو استفادۀ خانگی و صنعتی، میتواند مورد بهره برداری قرار بگیرد و باتوجه به پیشرفت روزافزون تکنولوژی، آیندۀ خوبی برای چاپ دیجیتال ترسیم میشود؛
با این وجود، تفاوت های بسیاری در میان چاپ افست و دیجیتال وجود دارد، که هرکدام مزایا و معایبی را دربر میگیرند که باتوجه به نحوۀ استفاده، هرکدام بر دیگری ممکن است ترجیح داده شوند.
افست ورقی sheet fed
ماشین های افست ورقی در هر لحظه تنها یک ورق چاپ می کنند. تغذیهی دانه به دانه کاغذ این اطمینان را به دست می دهد که تمامی نوشته ها و تصاویر به طور متناسب در هر صفحه جای گرفته اند. این امر در کارهای چاپی در سایزهای کوچک یا متوسط مطلوب است.
ماشین های افست ورقی در اندازه های گوناگون ساخته می شوند. اما روند تولید آن بیشتر در اندازه نزدیک به ابعاد سری B (اندازه بین المللی کاغذ) است، که کمی از اندازه های کاغذهای سری A بزرگ تر می باشد. ابعاد کاغذ B2 معادل ۷۰۷×۵۰۰ میلی متر است که برای ماشین دو ورقی مناسب است، به همین ترتیب ابعاد B1 ۱۰۰۰× ۷۰۷ میلی متر معادل ماشین ۴٫۵ ورقی و ابعاد B3 یعنی ۳۵۳×۵۰۰ میلی متر برای ماشین یک ورقی مناسب است.
ماشین های چاپ افست ورقی در انواع گوناگون یک رنگ، دو رنگ، چهاررنگ، شش رنگ و بالاتر ساخته می شوند. از دیگر ویژگی هایی که در چاپ ورقی به کار می رود، قابل تبدیل بودن آن از چاپ یک رو به دو رو است، که امکان چاپ پشت و روی کاغذ را به شکل همزمان فراهم می سازد.
چاپ افست چه کاربردهایی دارد؟
از تاثیرگذاری بر روی صنعت نشر و کتاب گرفته، تا استفادۀ آن در صنعت و محصولات مصرفی.
امروزه، چاپ افست در تمامی محصولات روزمره و صنعتی ما تاثیر مستقیم دارد و اکثر محصولات چاپی، با استفاده از چاپگرهای افست، مورد بهره برداری قرار میگیرند.
چاپ افست را میتوان در روزنامه روزانهمان ببینیم، و همینطور در بسته بندی محصولات و تبلیغات، با بالاترین کیفیت، آن ها را استفاده میکنیم و در محصولات مورد استفادۀ ما، بکار گرفته میشود.
احتمالاً، اگر بخواهیم اولین محصول چاپ افست را که از دو قرن پیش تا کنون، از آن به صورت روزانه استفاده میکنیم را نام ببریم، به روزنامه ها باید نگاهی دوباره، این بار از نگاهی چاپی، بیندازیم.
حجم تولید بالای روزنامه و دیگر محصولات کاغذی، بدون چاپگرهای افست، امکان پذیر نبود.
کتاب ها و مجلات، یکی دیگر از جنبه های زندگی ما هستند که با چاپگرهای افست، به زندگی خود ادامه میدهند و ما را از وجود خودشان، بهرهمند میکنند.
همانطور که میبینید، چاپ افست، خیلی بیشتر از آنچه که فکر میکردیم، با زندگی ما پیوند خورده است و از این بابت، باید از چاپگرهای افست، متشکر باشیم.
همچنین با استفاده از چاپ افست، میتوان کتاب های نفیس، اوراق اداری، انواع بروشور، انواع کاتالوگ، تمبر، کارتن مقوایی، پلیت های فلزی، انواع لیبل، انواع فرم، روزنامه، پوستر، نقشه، کارت ویزیت و … مورد استفاده قرار بگیرد.
دستگاه افست رول
یک دستگاه چاپ فلکسو رول به رول از قسمتهای مختلفی از جمله رول باز کن؛ بخش چاپ، خشک کن و رول جمع کن تشکیل شده است.
در این فرایند چاپ رول به رول ابتدا بستر مورد نظر که میتواند یک کاغذ، پلاستیک یا هر چیز دیگری باشد روی رول باز کن قرار گرفته و به سمت مرحله چاپ حرکت میکند. در مرحله چاپ به کمک چاپ و جوهری که در آن به کار گفته شده نقش و طراحی بر روی ماده مورد نظر منتقل میشود؛ ماده مورد نظر به سمت خشک کن حرکت کرده و رنگ روی سطوح بر اثر تماس هوای گرم خشک میشود. سپس وارد بخش دیگری شده که دمای پایین تری دارد و به دمای معمولی میرسد.
نمونه چاپ افست رول
چاپ افست رول و شیت.
تفاوت اصلي اين دو فناوری در نوع کاغذ ورودی به دستگاه چاپ است.
در فناوری Sheet-fed که در بازار ايران به چاپ شيت شهرت دارد، کاغد در قالب ورقههای مجزا از هم به دستگاه وارد میشود.
در فناوری Web-fed كه در بازار ايران به چاپ رول معروف است، كاغذ در قالب رولهای پيوسته به دستگاه چاپ وارد میشود.
اما تفاوت اين دو فناوری تنها در نوع کاغذ ورودی به دستگاه چاپ نيست.
مزیت های چاپ افست
کیفیت بهتر
چاپ در سایز های مختلف
صرفه جوی در وقت و هزینه
هنگام چاپ رول دستگاه، عمليات تا کردن را همزمان با فرآيند چاپ انجام میدهد.
در رول سطح چاپ به صورت پشت و رو و همزمان چاپ میشود.
در اغلب دستگاههای شيت پشت و روی فرم چاپی به صورت مجزا از هم چاپ میشوند.